Tænk grønnere med kylling
Flere og flere ønsker at ændre madvaner af hensyn til klimaet, hvorfor alle professionelle køkkener ofte tænker dette ind i menuplanlægningen. I den forbindelse er lyse proteiner, såsom kylling, det oplagte valg, når man stadig ønsker at tilgodese dem, der værdsætter kød.
Kylling er en af de kødtyper, der har det mindste klimaaftryk. For at mindske klimaaftrykket i de professionelle køkkener, får du en stor reduktion ved at bytte det røde kød ud med lyst kød som kylling, kalkun, fisk og skaldyr.
Ifølge CONCITOs store klimadatabase, der viser klimaaftrykket for de 500 mest almindelige fødevarer i Danmark, er plantebaseret mad generelt det mest klimavenlige. Men når det gælder kød, er kylling en af de kødtyper, der har det mindste CO2e-aftryk og klimaaftrykket for kylling ligger meget tættere på plantefars end på oksekød.
Et eksempel er ovenstående figur, der illusterer, hvordan klimaaftrykket for kylling gennemsnitligt ligger på 3,27 kg CO2e, mens klimaftrykket for røde linser ligger på 3,08 kg. CO2e, og klimaftrykket for oksekød gennemsnitligt ligger på hele 74,84 kg CO2e per kg.
(Kilde: CONCITO 2024: Den store klimadatabase, version 1,2).
Derfor, hvis dit mål er at reducere din klimabelastning, er opskriften på et lavere klimaaftryk i madlavningen simpel: Byt rødt kød ud med lyst kød og kombiner med flere grøntsager og vegetabilske proteiner.
På den måde kan du være rollemodel for det grønne, ansvarlige og det bæredygtige i det professionnelle køkken. Kylling er perfekt at anvende som kød sammen med flere af de plantebaserede smagsvenner.